Riksteatern visar upp en sann bild av alkoholmissbruk

Uppsättningen "Jag som var så rolig att dricka vin med" sätter ljuset på ett stort samhällsproblem. Supande dödar människor.

En destruktiv alkoholnorm leder många fel. Kopplingen mellan mäns våld och alkohol är en del av det. Både på krogen och hemma.

En destruktiv alkoholnorm leder många fel. Kopplingen mellan mäns våld och alkohol är en del av det. Både på krogen och hemma.

Foto: Jasmine Hübinette

Ledarkrönika2025-02-18 05:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ett glas vin har väl ingen dött av – ett drama om att välja sig själv. Så marknadsför Riksteatern "Jag som var så rolig att dricka vin med". En uppsättning baserad på Rebecka Åhlunds självbiografiska bok med samma namn. Vi möter en kvinna som med smärtsam uppriktighet och humor försöker förstå sitt liv: Hur hamnade hon i ett missbruk? Från barndomen i Borås, de första tonårsfesterna, till sena utekvällar i storstan och ett socialt framgångsrikt liv i London. En brutalt ärlig berättelse om att våga sluta fly och börja möta livet som det är.

I söndags spelades den i Piteå och ikväll är det Luleås tur. Turnén tuffar sedan igenom hela Sverige fram till maj. Det är bra och viktigt. Alkoholmissbruk tar ingen hänsyn till geografi, kön eller inkomst. Enligt Karolinska institutet har cirka en miljon svenskar en så hög alkoholkonsumtion att de riskerar medicinska eller sociala problem. 300 000 av dem är beroende av alkohol. 

Gubbar på parkbänken och festglada människor på barer kanske syns och hörs mest. Men i det tysta bakom hemmets stängda dörrar dricks det också rejält. Det finns alltid en tillräckligt god anledning för att ta en sup. Fira något, känna sig levande, trösta sig själv, koppla av efter en stressig dag eller ha kul med andra. Socialt drickande fungerar i rimliga mängder för de flesta, men tar suget över blir alkoholisten expert på att dölja problemen. Missbrukare är världsmästare på planering och logistik. Aldrig någonsin är barskåpet tomt och alltid finns det någon ny att dricka tillsammans med. Eller för all del ensam. 

- Alkoholberoende är väldigt demokratiskt. Vem som helst kan komma in i en kraftig alkoholkonsumtion som leder till problem. Sedan drabbas människor med lägre utbildning och sämre socioekonomisk ställning hårdare av konsekvenserna, säger Sven Andréasson, professor i socialmedicin vid institutionen för folkhälsovetenskap, Karolinska Institutet. 

Rebecka Åhlund sökte till slut hjälp för sitt missbruk och är idag nykter alkoholist. Alla når inte dit. Enligt Folkhälsomyndigheten bidrar alkoholdiagnoser till cirka 2200 dödsfall per år. Sedan tillkommer dödsolyckor, våld, hälsoproblem, sjukskrivningar och ett enormt lidande i många familjer. Barn drabbas hårt i hem präglade av missbruk. Man vågar inte ta hem kompisar och tvingas bli förälder till sin egen förälder. 

Mänsklig misär går inte att sätta pris på. Men när Folkhälsomyndigheten räknar på vad samhällskostnaderna för alkoholkonsumtion är kommer man fram till hisnande 103 miljarder. Det handlar om sjukvård, rättsväsende, produktionsbortfall och hälsoförluster. För att sätta summan i någon form av jämförelse så är försvarsbudgeten för 2025 på 138 miljarder. 103 goda miljarder hade utan alkoholens bojor kunnat användas till så mycket bättre saker. 

Det går att sänka den här prislappen framöver om hela samhället tar ansvar tillsammans. Psykisk ohälsa och stress som dövas med sprit går att lösa på annat sätt. Stöd till personer med beroendepersonlighet behöver öka, långt innan det urartar i konkret missbruk. En destruktiv alkoholnorm leder många fel. Kopplingen mellan mäns våld och alkohol är en del av det. Både på krogen och hemma. Kvinnors skåpsupande en annan. Låt oss våga prata öppet om det. Just därför är uppsättningen av "Jag som var så rolig att dricka vin med" kanske årets viktigaste turné.